Thursday, April 2, 2020

9. nädal: IT juhtimine

Mulle väga meeldib esimene lõik sissejuhatavas jaotises käesoleva nädala õppematerjalides, eriti selle esimene lause: „Irvhambad on öelnud: "Kes oskab, see teeb - kes ei oska, see juhib (ja kes seda ka ei oska, õpetab teisi...)".“ Kui vaadata tagasi viimase parlamendi valimiste ja uue koosseisu kokku kutsumise aega, siis sellist pilti pole minu silmad veel varem näinud ega kõrvad kuulnud. Nimelt suurt segadust meie riigi kõige suurema IT-juhi ametikoha ümber. Eesti on (või oli) edumeelne IT-riik, mis tähendab, et IT ministri ametikoht on väga tähtis.

Kui Riigikogu XIV koosseisu moodustatud valitsuse IT-minister suutis ametis olla paar päeva, siis tema järglane märksa pikema aja. Kuigi tema tegemisi hoidis ajakirjandus tänuväärselt suure tähelepanu all, on siiski keeruline teda kui juhti hinnata, kuivõrd töö sisu kohta palju andmeid ei ole. Seetõttu lähtun olukorra analüüsimisel sellest, mida ajakirjandus meile vahendas. Tema ministriks oleku aja jooksul paistis ta silma inimesena, kes leidis palju põhjuseid, miks mitte täita oma ametikohaga kaasas käivaid esindusülesandeid – pigem eelistas ta saata end asendama IT valdkonna asekantsleri. Lisaks ei paistnud ta silma ühegi sisuvaldkonda ehk IT-d puudutava sõnavõtuga meedias, mida poliitikutelt reeglina ikkagi eeldatakse, kuna avalik tähelepanu on nende edu aluseks järgmistel valimistel. Võibolla on see minu liiga kriitiline arvamus ja seisukoht, et käesoleval juhul kasutas riigi reaametnik ära valitsuserakonna lühikese pingi ning asus soojale kohale mugavalt ära elama. Tal ju polnud vähematki arvestatavat kogemust ei IT-valdkonnast ega ka suuremat juhtimiskogemust – ühte kahest (soovitatavalt mõlemat) võiks ju ühelt IT-ministrilt eeldada. Väga keeruline on tema puhul välja tuua juhitüüpi, mida ta esindas – suudan kivist välja pigistada vee ja ühe siiski välja tuua – ülemus.

Meedia materjalide pinnalt ja riigisektoris jätkame. Tänase IT valdkonna asekantsleri eelkäijaks oli inimene, kes vedas suuresti e-residentsuse projekti. Projekti ennast ei soovi kuidagi siin lahkama hakata, kuid juhina jättis ta liidri ja eestvedaja mulje. Ta oli pühendunud „oma“ prioriteetide elluviimisele, käis neid kaitsmas edukalt, oli pildis kogu aeg. Organisatsioonisisest infot tema kohta mul ei ole, seega ei oska teda alluvate või kolleegide pilgu läbi kirjeldada. Selliseid inimesi on projektide elluviimiseks ja edukaks realiseerimiseks vaja. Ülaltpoolt tuleb neid osata vaid hästi juhtida ning anda neile ette riigi või ettevõtte seisukohast vajalikud projektid (mitte lasta alati neil endil prioriteete valida). Kui juhid on head, siis on ka tulemused suurema tõenäosusega head.

No comments:

Post a Comment