Tuesday, February 11, 2020

2. nädal: Vanad lahendused

Mõned tehnoloogiad püsivad, mõned hääbuvad. Järgnevalt räägin ühest hääbunust ja ühest püsinud Interneti tehnoloogiast. Kummagi algusaeg pärineb siis enne veebi tekkimist.

Sissehelistamisega ühendus

Kuigi vaesemates regioonides on see ühenduse vorm endiselt kasutusel, võib seda nimetatada möödunud nähtuseks, mida kasutati peamiselt 80. ja 90. aastatel. Sissehelistamisega ühendus on analoogsignaali kasutav ühendus kasutaja modemi ja teenusepakkuja modemi vahel mööda telefoniliini, mille korral ei ole võimalik pidada samaaegselt kõne ja internetiühendust. Arvuti operatsioonisüsteemi on vajalik tarkvara, millele tuleb sisse sööta teenusepakkuja number, et sealt edasi modem teaks, mis numbrile tuleb ühenduse loomiseks helistada. Maksimaalseks kiiruseks on 56 kilobitti sekundis, mis praktikas on veel väiksemgi. Teiste sõnadega 1 megabaidi allalaadimiseks kulub vähemalt 2.5 minutit. Ühenduse peitaeg on vähemalt 150 millisekundit, seega võrgumängudeks on see viletsavõitu.
Antud ühenduse vorm loodi 1979. aastal Tom Truscotti, Jim Ellise ja Steve Bellovini poolt tänapäeva foorumite eelkäija USENET-ti võrku ühendamiseks ja selle kasutamiseks. Sinna võrku sai uudiseid postitada ja neid sealt lugeda.

Elektronpost 

Lühidalt siis, e-post, on püsinud tänapäevani kasutuses. Esimese e-kirjaprogrammi arendas välja Ray Tomlison 1971. aastal Interneti eelkäijal - ARPANETil. Eelnevalt oli võimalik saata kirju kasutajalt kasutajale sama masina peal, kuid ta võttis kasutusse meile tuntud @-sümboli, et siduda ära kasutaja nimi asukoha masinaga. 1976. aastal moodustasid e-kirjad umbes 75% kogu ARPANETi liiklusest, kuid nüüdisajal on e-kirjade osakaal suhteliselt väike praeguse meelelahutuse (Netflix, YouTube, IPTV jne) liikluse kõrval.
Tänapäeval kasutatakse e-posti ka kasutaja valideerimisvahendina. Kus iganes suuremas veebiportaalis sa ka ei looks endale mingisuguse konto, siis tuleb see siduda su e-postiga. Seega e-posti kontot võib pidada üheks tähtsamaiks kontoks Internetis, kui nüüd internetipanga konto välja arvata, mis omakorda on seotud reaalse isikuga kui et kasutajaga. E-posti abil saad taastada oma unustatud veebiportaalide paroole, võtta vastu veebipoodide e-arveid ja reklaame, ning igasuguste sotsiaalkanalite teavitusi. Kirjavahetus on muidugi ilmselge.


Praegusel ajal ei taha kuuldagi olukorrast, kus oleks vaja internetiühendus katkestada, et telefonikõne pidada. Piisab juba sellest, et olla häiritud, kui nutitelefonil üks funktsionaalsus ei tööta kui teine sisse lülitatud. Aga nutitelefone mainides, koos elektronpostiga on need praktiliselt välja suretanud tavalise posti teel toimuva kirjavahetuse. Tean, et mu emal on kombeks veel pühade ajal kirju saata. Osade inimeste tugevaid harjumusi ei muuda tehnika areng kuidagi. =D

No comments:

Post a Comment